Da er vi i gang igjen

Da er vi tilbake med ny mast, storseil etc. Har fått testet litt underveis og det virker lovende med det nye 3Di storseilet i kombinasjon med rod. Har gitt undervantene 1 ekstra tørn ift hva som var satt av riggerne, da jeg syntes de var litt løse selv i lite vind på kryss. De nye Garmin GNX120 displayene er en fryd for øyet. Med 4 mot tidliger 3 displayer og det at hvert display kan vise inntil 3 verdier samtidig mot 2 for de gamle, så får vi nå all nødvendig informasjon på masten og slipper å flytte blikket fra luka til masten og tilbake for å ha full oversikt. Displayen skal være i stand til å vise informasjon fra raceboxen også, men jeg er ikke kommet så langt at jeg har fått sett på det. I tillegg kan en sette opp 4 forskjellige profiler slik at en kan ha forskjellig konfigurajon på displayene avhengig av hva en gjør (regattaseiling, prestart, tur etc). Å bytte profil gjøres enkelt med et tastetrykk på GNX Keypad. I dag skal vi ut å seile høstens første Trimmingsseilas, så får vi se hvordan det går. Rapport kommer.

Det nærmer seg...

Da begynner kurvene med innkjøpte deler å fylles opp og snart er de siste sakene kommet i hus. Venter nå på å få tingene fra Garmin, slik at jeg kan få koblet opp den nye Nmea 2000 bussen, og testet integrasjon med Nexus, Raymarin autopilot og Digital Yacht AIS. Det er en del tauverk som skal spleises øyer på og strippes, noe jeg håper å få startet på i neste uke. Alle antenner er på plass, men venter på kabler til ICE antennne. Så gjenstår det å modifisere antennefestene til å få feste alt sammen. Av en eller annen merkelig grunn opererer de med andre gjenger på dem (1"-14TPI) enn det som burde standard vært standard (M25*1.5 alt 1" rørgjenger). 1 juli bærer det østover til With Marine for å få montert den nye masten, så da må alt være klart

Start på en lang prosess

Da har jeg fått oversikt over det meste av hva som handles og monteres etter at masta ramlet ned. Et av problemene som har dukket opp er at Garmin som kjøpte Nexus for et par år siden ikke lenger leverer Nexus spesifikke produkter. Det gjelder i dette tilfellet Twin-fin vindgiveren som forsvant med øverste del av masta til bunns, og det nederste maste Multi XL displayet hvor glasset sprakk sammen med at karbonholderen også ble knust i det ene nedre hjørnet. Garmin har erstattet Twin-fin giveren med en som de kaller gWind. Disse ser i utgangspunktet like ut, med det unntak at gWind er NMEA 2000 (N2K) basert. Heldigvis følger det med en overgangsboks (GND 10) slik at en kan koble det til Nexus FDX nettet. Værre er det med Multi XL displayet. Garmins erstattning for dette heter GNX 120. Dette er også N2K basert og da må jeg enten legge frem 2 kabler til maste displayene, eller erstatte alle 3 Multi XL med GNX 120 display.

 

Siden jeg allerede har Garmin 527 kartplotter som kan kobles til et N2K nett, og jeg har brukt mye tid og krefter på å få et noenlunde fungerede NMEA 183 nettverk som ikke flyter over med datapakker, har jeg bestemt meg for at dette nok er rett tid til å komme meg over på et moderne datanett som N2K er. Det innbærer å legge opp et N2K backbone nett og så koble til alt utstyr til dette (AIS, autopilot,PC, GPS etc). Da vil jeg få et velfungerende nett som ikke er avhengig av multipleksere, PC software etc. for å fungere tilfredstillende og hvor jeg endelig får feks AIS data ut på kartplotteren uten at nettet flyter over.

 

Har så langt kommet frem til at jeg da trenger følgende tilleggs utstyr :

Nytt backbone : Garmin NMEA 2000 Starter Kit

AIS :  Actisense NGW-1-AIS NMEA Gateway for AIS - Kobler høyhastighets NMEA 183 til N2K.

Raymarine autopilot (kompass data ut/GPS data inn): Raymarine SeaTalk1 to SeaTalkng converter kit.

PC : Actisense NGT-1 NMEA 2000® to PC Interface

3 nye Garmin GNX 120 display og Garmin Carbon Fiber Mast Bracket (3 Units)

Pluss ditto N2K T-connectors og N2K Terminators.

 

Så får jeg i tur og orden bytte ut resten av Nexus displayene med Garmin GNX 21 erstattninger. Heldigvis får jeg beholde Nexus server og Nexus Racebox som beregner alle race data for meg.

Gjenoppbygging i gang

Da er alt avklart med forsikringen og innkjøp av alt som skal erstattes er i gang. Går alt etter planen så er vi tilbake under seil ca. 10 juli. Da en del av Nexus instrumenteringen (vindgiver, mastedisplay) ble ødelagt/forsvant på havets bunn så kommer jeg til å legge inn litt selv og oppgraderer nå til Garmin (som kjøpte Nexus) sine nye maste instrumenter (GNX 120) og Garmin sin gWind vindgiver. Nexus er ikke å få kjøpt lenger. Da kan jeg også sanere en del ting siden dette er NMEA 2000 (N2K og ikke NMEA 183. Blir en del kabler og multiplexere som forsvinner med det. Blir en del arbeid med å strekke opp  Det blir en spennende og krevende måned som kommer for å få alt på plass - mast med alt av duppedingser som skal som mast, seil, tauverk etc. For ikke å snakke om alt av duppeditter som må monteres på masten, som antenner, spinnakerskinne, lanterner etc..

Underkategorier