Forsiden - opstvedt.com

Trimmingsseilas 2 2017

Igjen en nydelig kveld på fjorden. Regattasjefen hadde funnet ut at dagens seilas skulle klassifiseres som "lite vind", men bommet nokså stygt med det. Øvre grense for det området er 4,7 M/S og vinden var vel knapt under det. Men så får være. Dagens seilas var lagt til Teistane-Laugarøy-mål. Vi var litt tidlig på starten i dag og dermed ble vi tvunget til å gå lengre på linjen enn vi ønsket. I dag var vi nesten fulltallig, og det var litt rust i systemet. Vi fikk ikke skikkelig trim på seilene på første legg og tapte litt her, etter å ha rundet Alholmen og slåttnordover begynte trimmen å sitte bedre, og vi to igjen stort sett alt vi hadde tapt. Drag race til Laugarøy er like kjedelig hver gang - eneste som betyr noe er hvor lang vannlinje båten har. Vi rundet Laugarøy og opp med spinnaker. Det en skarp skjæring tilbake til mål, der AWA lå mellom 70 og 90 grader. Igjen - vannlinjelengde.

I og med at det feilaktig ble satt lite istedet for middels vind, så ble det bare en 3. plass denne gang. Resultatlisten finner du her

Da er vi i gang med sommersesongen 2017

Vinterens seilaser har bydd på ymse forhold. Det startet med Neglespretten som ble en konkurranse i driving og der kun et par båter klarte å karre seg i mål før maksimaltiden gikk ut. Neste seilas vi deltok på var Isbjørnen. Dette ble mye mer moro med fine vindforhold. Vi var litt hemmet i og med at vi kun var tre ombord denne gangen, men likevel endte det opp med en 2. plass i klassen og 2. plass overall.

Tirsdag startet Trimmingseilasene opp igjen. Det er knyttet stor spenning til årets sesong med ny beregingsmetode to korrigert tid. Etter at en ha brukt Performance line scoring i et par sesonger, vil en i år benytte seg av Tripple number systemet. Dette innebærer at hver båt har en rating for lite vind, en rating for middels vind org en rating for mye vind. Dette kan du lese mer om her. For dagens seilas ble av regattaledelsen klassifisert til å være i kategorien mye vind. Løpet denne gangen gikk til Alholmen først, deretter til Nordre Vindbøye og så tilbake til Alholemen og så til mål. Vi kom oss bra ut  starten, slik vi har gjort i hele vinter.  Første legg ble en blanding av slør og kryss og vi rundet rett bak "Grand Tante" en Grand Soleil 40 R. Vi var kun 3 ombord denne gangen også og vi avventet litt med å sette spinnaker da vi var litt usikker på om det ville lønne seg. Etter hvert satte vi likevel spinnaker, men lot fokka stå. Om det lønte seg er vi litt usikker på, men vi tapte i hvertfall ikke noe i forhold til de andre. Vi tok spinnakeren ganske tidlig da vi så at båtene fra første start begynte å få problemer med å holde høyden. Igjen rundet vi som nummer 2 bak Grand Tante. Tilbake til Alholmen var det igjen en blanding av slør/kryss. Etter å ha rundet Alholmsbøyen bestemte vi oss for at vi ikke ville sette spinnaker tilbake til mål, i motsettning til våre konkurrenter som bak oss. Det skulle vise se at det var rette beslutting for de andre som satte spinnaker fikk problemer etterhvert da vinden ble ganske skarp. 

 

Det ble seier i klassen og 2 overall bak Brigten (Contrast 33) i starter i minste klassen. Resultatene finner du her

En stor nedtur

Så var det igjen klart for Windjammer og avsluttning av sommer sesongen. Vi dro ned til Leirvik på om fredagen, og som vanlig ble det servert en bedre middag ombord etter at vi hadde fortøyd i Lerivik gjestehavn. Lørdagen opprant med samme værutsikter som i fjor; sol og lite vind. Etter at resten av mannskapet var vel ombord lørdag morgen dro vi i ut og gjorde en del øvelser, blandt annet med A0. Dette fordi vi helt klart mente at den ville komme til å bli benyttet en god del. Vi hadde bestemt oss for å kjøre en le start denne gangen da det stod litt mer vind oppe ved Instøy enn nede ved moloen samt at vi hadde fjorårets start frikst i minne. Da fikk vi 2 rutebåter midt i mot oss etter at at vi startet ved moloen. Vi kom oss greit ut i starten, dog ikke så langt opp mot le som planlagt. Etter noen slag var vi fri av Instøy og vi rullet ut A0 og dro avgårde mot Hidleøyane. På denne strekning skilte felte seg i to grupper, med en 6-8 båter i den første og der var vi. Vi rundet Hidleøyane og begynte på kryssen mot Tittelsnes. Med god innsats fra alle hadde vi etter hvert arbeidet oss opp til være båt nummer 2. Oppe ved Tittelsnes slo vi til styrbord for å gå i mål som 2. båt - TRODDE VI-.

Så ble vinden skrudd av og strømmen slått på for fullt - Vi drev nå utover Bømlafjorden med rundt 1,5 knops fart og ser at mål linjen forsvinner mer og mer. Etter vel 1 time kommer det så et lite trekk fra nord-vest og vi begynner igjen å beveg oss sakte mot mot mål. Så er det litt rettferdighet i verden alikevel tenkte vi, mens vi så på alle de andre som vi hadde hatt en fjord bak oss, men som nå var blitt dratt mot merket av strømmen. Men hvor lenge var adam i paradis? Nå fylte fjorden inn med vind fra nord og øst og vi kunne bar observere at hele feltet nå samlet gikk i mål mens vi sakte, men sikkert kjempe oss igjennom motstrømmen og til slutt karret oss i mål.

Festen etter seilasen var i hvertfall bra.

Trimmingseilas 11 2016

Igjen en nydelig høstdag på fjorden. Denne gangen hadde vi lett og fin vind også. Vi var startbåt denne gangen, og gitt den nye regelen om at første båt må være i mål før solnedgang og vindrettningen, så valgte vi å kjøre det samme løpet som sist. Dette gir mulighet for avkortning på flere steder. Første start gikk greit og båtene kom seg fint avgårde. I andre start var det flere som var litt for ivrig og vi måtte opp med "Individuell tilbakekalling". Som eneste båt valgte vi å gå på  styrbord halser helt til layline for Alholmen. De andre valgte å gå midt i banen eller inn mot land. Ved runding Alholmen hadde vi kun Ina Kristine (Nessy 94) fra første start foran oss. Siden vi kun var 3 ombord denne gangen brukte vi god tid på å få satt spinnakeren for å unngå feil. Vi klarte akkurat å hente inn Ina Kristine ved runding målbøyen og dro så i fra nedover mot Nordre vindbøye. Spinnakeren ble tatt ned i god tid og rundingen gikk veldig greit. De andre var nå et godt stykke bak oss.

TR-16-11

Runding ved Nordre vindbøye

 

Vi stod opp neset på Sundøy på babord halser og det var bare å sløre inn til mål.

Det ble en klar førsteplass denne gangen. Resultatene finner du her

Trimmingseilas 10 2016

Og så kom sommeren til oss. En flott kveld på fjorden, med unntak av at vinden stort sett glimret med sitt fravær. Løpet denne gangen var lagt til Alholmen, videre til Nordre vindbøye og til mål.  I dag var også første gang at regelen om at første båt måtte være i mål innen solnedgang ble brukt. Lang historie fortalt kort, så ble det for det meste driving frem og tilbake med strømmen. Men til slutt så kom det en liten trekk som dro oss vestover mot Alholmen og spenningen bestod i om en ville nå tidsfristen. Vi tok line-honours med drøye 4 minutter igjen til fristen og dermed ble det en tellende seilas.

Det ble en 3. plass denne gangen. Resultatene finner du her