Forsiden - opstvedt.com

Nisseseilasen 2012

Nisseseilasen 2012 var første regatta i Vintercupen for 2012/2013. Vi stilte med 6 stykker og siden Christoffer var forhindret i å delta og med Rolf Tore, som er vår faste fordekksmann, ute av spill med menisk problemer så ble fordekket overlatt til Morten. Siden Morten, som er forholdsvis fersk i gamet og stort sett har operert som rormann på sin Express, var litt utrent så fikk han beskjed om å ta den tid han trengte og eventuelt rope om hjelp dersom det trengtes. Ellers så var vi ganske gått skodd i de øvrige posisjonene.

Start

Vi hadde bestemt oss for å starte i le denne gangen. Vi har tidligere erfart at med vind fra sørøst så lønner dette seg og det er er færre som våger dette. Dermed fikk vi fri vind ganske raskt og kom oss meget godt ut i starten. Det ble spinnaker første leggen ut mot Lerøyosen og vi var helt i tet ved runding av første merke.

nisseseilasen2012-1

Photo: Kenneth Midttun

 

2 Legg

Vi jibbet greit rundt merket og lenset nedover mot merke 2. Vi hadde kun Landmark 43 foran oss og var godt fornøyd. Nedtaket av spinnakeren gikk forsåvidt ok, men ble nok gjort litt i seneste laget og vi kom oss litt sent opp på full kryss, hvilket gjorde at vi ble passert av 2 båter.

 

3 Legg

Kryssen mot merke 3 ble ikke helt som vi hadde håpet. Vi skulle nok ha gått mye nærmere Flesland landet før vi slo til babord og tapte nok en del på det.

 

4 Legg

Vi rundet greit merke 3, men spinnakeren kom ikke opp før nesten halvveis på leggen. Dette tilskrives uerfarenhet på fordekket, og noe vi var forberedt på ville skje. Dermed tapte vi enda et par plasser.

 

5 Legg

Det ble litt mer krøll på jibben ved runding merke 1 denne gangen enn ved første runding, men vi tapte ikke noe vesentlig og leggen mot merke 2 gjorde vi veldig bra og tok inn igjen en god del av det tapte. Ved runding merke 2 ble vi presset på merket, selv om vi praiet plass og hadde rett på plass grunnet overlapp ved 3 lengders sonen.

6 Legg

Grunnet merkeberøring fant vi å ta straff for å være på den sikre siden ved en eventuell protesthøring, og start derme legg 6 med en 360 graders vending. Denne ble eksekvert raskt og greit. Denne gangen valgte vi å stå langt mot Fleslands landet før vi slo til babord, og tok inn igjen det vi hadde tapt på straffevendingen.

7 Legg

Som sist så var ikke spinnaker klar ved runding merke 3, men nå hadde vinden dreid såpass at vi vurderte som risky buisiness å sette den. Vi observerte også at de som hadde satt spinnaker hadde problemer med å holde den. Vi valgte derfor fokkeslør. Vi hadde på forhand bestemt at vi ikke ville kjøre A0 med Morten som fordekks mann da den krever litt erfaring å rigge opp. Vi hadde nok tjent på å kjøre den under de rådende forholdene.

Siste legg

Siste legg ble det litt stikk i skjøtene, og som det ofte er med den vindrettningen, taktisk manøvrering inn mot mållinjen etter passering Spikeren. Her er vinden alltid lunefull, og det gjelder å ha med seg mest mulig høyde inn mot målgang samtidig som en må passe seg for å havne i vindskyggen av land.

nisseseilasen2012-2

Photo: Kenneth Midttun

 

Det ble til slutt en 5 plass i klassen. Dette var vi greit fornøyd med, med tanke på at en av de viktigste plassene ombord ble handtert av en "trainee".